Één team, één toren. De Marshmallow Challenge. 

Één team, één toren. De Marshmallow Challenge. 

Ik ben groot fan van spelen. Spanning, uitdaging, verrassing.. het maakt leren niet alleen leuker, het verhoogt ook het leerrendement. In mijn trainingen pas ik dan ook graag spelvormen toe die deelnemers stimuleren (emotioneel) in beweging te komen en actief betrekken bij een onderwerp. Spelenderwijs ontdekken, biedt – naast een gezonde dosis plezier – zóveel ruimte voor nieuwe kennis & inzichten.

En gisteren heb ik me dan eindelijk gewaagd aan de Marshmallow Challenge. De opdracht? Bouw in teams, in 18 minuten, de hoogst mogelijke vrijstaande structuur van 20 spaghettistokjes, één meter plakbank, één meter touw en één marshmallow (die op de top moet staan).

De challenge is een experiment dat aanmoedigt tot samenwerking en inzicht geeft in o.a. innovatiekracht, creativiteit, team processen en de waarde van diversiteit. In het kader van deze training heb ik hem toegepast op (voorkeurs)gedrag en groepsdynamiek. Onwijs verhelderend, want wat was er veel te zien! Wie neemt er de leiding, wie maakt beslissingen, wie faciliteert, wie heeft de behoefte om eerst een plan te maken, of te experimenteren? Naast een hoop lol en een fijne energie, ook een ideale werkvorm om op te reflecteren.

Grappig detail: kleuters presteren beter dan CEO’s, advocaten en studenten bedrijfskunde. Hoe dat komt? Tom Wujec vertelt het je..

hannah

Leave your message