“Zo, maar dit is wel echt egoïstisch!”

“Zo, maar dit is wel echt egoïstisch!”

‘Wat is egoïstisch?’, vroeg ik de leerling uit groep 6. Als onderdeel van de Geluksles was de klas druk in de weer met het schrijven van twee lieve kaartjes; één voor zichzelf en één voor een ander. De negenjarige durfde niet hardop te zeggen wat nou zo egoïstisch was, maar ik mocht wel zijn kaartje lezen. ‘Jij bent goed in voetbal’, had hij aan zichzelf geschreven. Een kind dat het uitdragen van trots afdoet als iets egoïstisch.. tijd voor een interventie over complimenten.

Complimenten geven is zo ontzettend belangrijk! Maar wat mij betreft worden ze veel te weinig gegeven. Want uiteindelijk ervaart iedereen waardering als iets positiefs. Je groeit ervan. En ook de gulle gever krijgt een goed gevoel. Een win-win situatie dus.
Waar we ons nog enigszins uit de voeten kunnen met een compliment aan een ander, wordt jezélf een schouderklopje geven vaak toch net iets té ongemakkelijk. ‘Je zegt toch niet over jezelf dat je goed in voetbal bent?! Dat is vet egoïstisch!’, om in de woorden van de leerling te blijven. Een mooi haakje voor een open gesprek over zelfwaardering, egoïsme en het verschil met bijvoorbeeld opscheppen. Is het niet juist goed om jezelf af en toe toe te spreken met een paar lovende woorden?
En dat je weet waar je sterktes liggen en dat je daar trots op mag zijn? Ja, je verdient best een compliment aan jezelf op zijn tijd!

Complimentjes ontvangen, lijkt dan makkelijker. Maar ook dat is voor lang niet iedereen zo simpel. Op ‘Jij bent altijd heel goed met dieren.’, reageert de ontvangende leerling met ‘Ja, maar ik heb mijn hond ook weleens pas om 11 uur ’s avonds eten gegeven.’ Oh oh die complimenten. Sommige mensen worden er ongemakkelijk van, anderen lachen het weg of geven automatisch een compliment terug. Hoe zou het zijn als we in plaats van complimenten afweren het compliment eens echt in ontvangst nemen? Het is tenslotte een cadeautje. En daar mag je best van genieten. ‘Goh wat leuk dat je dat zegt, dank je wel!’ Zo neem je jezelf en de gever meer serieus.

‘Leer ontvangen en er zal je steeds meer gegeven worden.’ Wanneer heb jij jezelf voor het laatst een compliment gegeven?

hannah

Leave your message