Kwetsbaarheid is kracht

Kwetsbaarheid is kracht

“Wat antwoord je als ze vragen of je broers en zussen hebt? Als ik met ‘ik heb een zus’ antwoord, voelt dat niet goed. Het klopt niet. Mijn broertje is te belangrijk om niet genoemd te worden. Maar als ik zeg dat ik een zusje en een broertje heb, dan vragen ze misschien naar hem en moet ik zeggen dat mijn broertje overleden is.”

Ik herken dit interne conflict van een vriendin. Zelf ben ik vier jaar geleden mijn moeder verloren. Als mensen vragen waar mijn ouders wonen, antwoordde ik een lange tijd dat mijn vader in Hellevoetsluis woont. Om mezelf en anderen niet op te zadelen met ongemak. Maar dat voelde alsof ik ‘geen ongemak’ verkoos boven mijn moeder. En dat klopte niet. Dus kies ik er nu voor woorden te geven aan wat er op m’n hart ligt: “Mijn vader woont in Hellevoetsluis en mijn moeder is er helaas niet meer.” En in plaats van ongemak, levert dit me over het algemeen eerder fijn contact. Dus ik vraag haar hoe ze het zou vinden om te antwoorden met ‘ik heb een zusje en mijn broertje is er helaas niet meer’.” Dat zou uiterst ongemakkelijk zijn!”, reageert ze.

Het hardop uitspreken van iets kwetsbaars is spannend. Je weet niet precies wat je teweeg brengt. Bij de ander en bij jezelf. Hoe zal iemand reageren en kun je daar goed mee omgaan? Wat als er een stilte valt? Wat als diegene denkt dat je door dit te delen om aandacht vraagt? Wat als je emotioneel wordt? Vet ongemakkelijk!

Wat ik zo frappant vind, is dat het tonen van je kwetsbaarheid vaak als een zwakte wordt gezien. Je bent (te) emotioneel, vraagt om aandacht, kan het allemaal vast niet aan. Al met al; je bent niet sterk genoeg. Maar jezelf in alle puurheid laten zien.. dat is pas rete sterk! Er is aardig wat moed voor nodig om je niet anders voor te doen dan je bent, je imperfecties te tonen en in contact te staan met al je gevoelens – ook de moeilijke. Niet moedig als in ‘wow, jij durft!’. Maar moedig als in ‘wow, jij bent dapper!’.

En juist die kwetsbaarheid zorgt voor verbinding. Het brengt mensen dichter bij elkaar. Want hoe kun je echt contact hebben als iedereen zijn scherm op heeft?

Jouw kwetsbaarheid brengt herkenning, je kunt ermee inspireren en het geeft anderen de gelegenheid zich ook open te stellen. Ook als mensen je in een gesprek vragen of je broers en zussen hebt.

hannah

Leave your message