Je gooit toch geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt?!

Je gooit toch geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt?!

Één van de reacties die ik kreeg op mijn beslissing om mijn baan als General Manager Programmes & Operations bij een internationale corporate foundation op te zeggen en in het diepe te springen. Ik realiseerde me dat ik niet meer werkte vanuit enthousiasme en had de behoefte om de dingen wat kleiner te maken. Mijn blik veranderde van hoog-over naar dichtbij. ‘’Wat raakt me? Wie wil ik zijn voor mezelf en de mensen om mij heen?’’ Om van daaruit verder te bouwen.

Dus heb ik een portie moed verzameld, mijn lef aangezwengeld en mijn baan opgezegd. Om me vervolgens helemaal onder te dompelen in het boeiende trainers- & coachingsvak. Wat me in die tijd raakte, was dat ik zó vaak te horen kreeg dat mensen ‘eigenlijk hetzelfde wilden doen’, maar dachten dit niet te kunnen. “Ja, maar ik heb hoge vaste lasten.”, “Ja, maar ik weet gewoon niet precies wat ik dan wel wil”. of “Ik vind het echt heel spannend en zou zoiets nooit durven.”

Heel begrijpelijk. Maar ook ontzettend zonde wanneer de behoefte er wel is, maar door beperkende gedachten niet de kans krijgt. Ook mijn beslissing om in het diepe te springen, ging niet over één nacht ijs. Vijf tips die mij daarbij hielpen:

1. Maak tijd & ruimte

H. Elrod beschrijft in zijn boek ‘Miracle Morning’ dat je ambities alleen kunt behalen als je jezelf ontwikkelt tot de persoon die in staat is om die ambities te behalen. Maak dus van jouw ontwikkeling prioriteit! ‘Wat raakt je? Wat zijn jouw sterkten? En hoe kun je die inzetten om te doen wat je wilt?’ Hierbij stilstaan vormt de basis voor jouw stip aan de horizon en de reis ernaartoe.

2. Spreek je hardop uit

Je gedachtes hardop uitspreken, voegt kracht toe. Het kan zijn dat je onrust ervaart of dat je geen energie meer van je werk krijgt. Misschien weet je zelfs al dat je wat eigenlijk je anders wilt. Wanneer je dit met anderen deelt, neem je je wensen, behoeften en ideeën serieus.

Vind je het spannend om jouw gedachtes over verandering hardop uit te spreken? Herkenbaar. Ik wist dat sommige mensen in mijn omgeving niet gelijk heel hard zouden juichen om mijn beslissing. Mijn advies; deel eerst je ideeën met mensen die je vertrouwt en die liefdevol zullen reageren. Zij kunnen je (opbouwend) steunen. En je zult verrast staan hoeveel positieve energie het geeft als iemand enthousiast reageert op de plannen die in jouw hoofd als niet zo reëel of verstandig te boek stonden 😉. Pas wanneer je een helder beeld hebt van wat je wilt en hoe je dat aan gaat pakken, kun je het met een grotere groep (critici) delen. Zo kon ik de ‘je gooit toch geen andere schoenen weg voordat je nieuwe hebt?!’ opmerking goed handelen omdat ik inmiddels zeker wist dat het mijn tijd was om op avontuur te gaan. Want hoe kom ik aan nieuwe schoenen als ik altijd maar in de oude blijf rondlopen?!

3. Praat met iemand die een soortgelijke beslissing heeft gemaakt

Vanuit mijn werk kende ik iemand die ooit voor dezelfde keuze stond. Goede baan in de accountancy. En notabene een gezin met twee kinderen. Hij zegde zijn baan op en ging als vrijwilliger aan de slag om uiteindelijk een functie te creëren (ja, hij heeft zijn eigen rol gecreëerd!) in de goede doelen sector. Hoe fijn om met iemand te praten die voor dezelfde beslissingen heeft gestaan en van daaruit iets heel moois heeft opgebouwd?! Ik voelde me minder alleen en mijn behoefte voor (radicale) verandering was ineens zo gek niet meer. Maar vooral leerde ik dat de adviezen van mensen die hebben bereikt waar ik naartoe wil mij meer helpen dan die van de mensen die me – hoe goed bedoeld ook – behoeden voor fouten.

4. Creëer een helpende money-mindset

“Ik heb hoge vaste lasten, dus het is niet zo makkelijk om iets anders te gaan doen.” Dat hoor ik vaak. En die gedachte is een echte sta-in-de-weg. Realistisch? Zeker! Maar wees eens eerlijk; heb je al uitgezocht wat jouw financiële status is en wat je exact nodig hebt voor jouw idee? En hoeveel vertrouwen heb je in jezelf dat je met jouw plannen gaat rocken zodat je op termijn weer toegroeit naar jouw gewenste financiële basis. Of zelfs ‘erop en erover’!

Een helpende money-mindset begint bij inzicht in wat je écht nodig hebt om van te leven. En in wat je nodig hebt om je droom te verwezenlijken. Ik heb mezelf een bepaalde periode de ruimte gegeven om zonder inkomsten te leven. Zodat ik mijn nieuwe werkveld, en mijn toegevoegde waarde en ambities daarin, kon ontdekken. Ik hoefde in eerste instantie geen keuzes te maken vanuit ‘schaarste’ en kon me focussen op mijn onwijs gave stip op de horizon. En daar zijn – al eerder dan gedacht – hele mooie opdrachten uit voortgekomen.

Om deze ruimte te realiseren, heb ik onder andere flink gespaard en mijn uitgaven teruggeschroefd. Dat ‘gelukkig zijn’ voor mij zit in ervaringen en niet in luxe dingen hielp daarbij 😊.

5. Ga maar, jouw pad volgt vanzelf

Als je weet wat je raakt en waar je sterk in bent, kun je vaak zoveel meer dan je denkt. Heb vertrouwen en wees nieuwsgierig. Ga maar, jouw pad volgt vanzelf.

Dus, is het tijd voor nieuwe schoenen? Laat het me weten als je van gedachten wilt wisselen.

hannah

Leave your message