Blog

Obstakels

Eerder schreef ik al over een les die ik leerde tijdens het mountainbiken; hoofd en lijf beïnvloeden elkaar. En ook gisteren popte er tijdens de rit een mooi inzicht op.

Je stuurt automatisch in de richting waar je naar kijkt. Zie je een obstakel en focus je daarop? De kans is groot dat je daar dan fysiek op afkoerst. Bam!

Of je ziet er als een berg tegenop; de obstakels lijken overkomelijk groot. Maar kijk je in de verte, naar het punt waar je naartoe wil, dan fiets je er zonder blikken of blozen overheen. Blijken die obstakels ineens veel kleiner dan toen je er met je neus bovenop stond.

Wat ik hier uit meeneem? Focus op waar je heen wilt. Je neemt daarmee afstand van de obstakels. En ziet ze in het perspectief van waar je naartoe wilt slechts als een opstapje. Zo koers je met meer gemak richting jouw bestemming.

hannah

Nuttigheidsvrgaag

‘En, was het nuttig?’, vroeg ik de Compagnons (zo heten de gevangenen binnen De Compagnie) aan het einde van de feedback training. Ja, dat vonden ze toch wel. Wat was er dan precies nuttig? “Dat we praktisch konden oefenen”, riep de één. “Dat ik nu veel beter begrijp wat eigenlijk feedback is.” “Oh en dat we dit als groep hebben gedaan, want zo hebben we elkaar nog beter leren kennen.”, werd vervolgd. “En wat gaan jullie daarmee doen?”..

Uiteindelijk gaat het er bij een training vaak om dat het zin heeft. Want wat heb je aan kennis en ervaring als deze niet aansluit bij de praktijk? Daarom is de nuttigheidsvraag zo handig. Daarmee check je het nut en creëer je gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Want stel dat het antwoord op je vraag ‘nee’ is? Vraag dan eens hoe jullie het wel nuttig kunnen maken.

En niet alleen in trainingen kun je deze vraag kwijt; ook voor de klas, in vergaderingen en functioneringsgesprekken.

Dus, was deze post nuttig? Zo ja, wat was er nuttig? En bovenal, wat ga je ermee doen? 😀

hannah

Lijf & hoofd

Zigzaggend door het bos komen we tot stilstand bij een afdaling vol boomstronken. We kijken naar de lijnen en kiezen een route. Ik sta met mijn neus op de drop en denk; ‘Oei, dat is ongemakkelijk!’ Ik maak me klaar, neem een aanloopje en.. volop in de rem. Jeetje zeg! Waarom zit ik ineens zo stijf op de fiets? Oh mountainbiken; de sport die mij confronteert met mijn fysieke en mentale grenzen. Of positief herkadert; die me uitdaagt in groei ;).

Eerder besprak ik met medecursisten de vooronderstellingen van NLP. ‘Lichaam en geest zijn verbonden met elkaar en beïnvloeden elkaar voortdurend’, luidt er één. En dát was exact wat ik nu ervoer. In plaats van me erover te frustreren, zag ik kans voor een experiment.

Wanneer ik merkte dat mijn gedachtes me beperkten, ging ik positiever denken. Verrek! Gelijk zat ik meer ontspannen op de fiets. En wanneer ik voelde dat mijn schouders zich verkrampten, probeerde ik ze te ontspannen. Op die momenten kon ik ook meer genieten. Van de beweging en van de herfst die langzaam zijn intrede doet. Mijn lijf en hoofd beïnvloeden elkaar overduidelijk.

Heb jij belemmerende gedachtes? Kom in beweging! Of ervaar je ongemak in je lijf? Buig je gedachtes om naar een helpende variant. En voel eens wat dat met je doet. Experimenteerse 🙂

hannah

Gedachtes

Tijdens een gastcollege over ondernemerschap aan studenten van Inholland nodigde ik de ondernemers in spé uit om een ballon op te blazen en er rustig op te gaan zitten.

Stel hé, ik zou JOU die vraag stellen. Wat gaat er dan door je heen? ‘Dat kan toch niet?!’, is een veelvoorkomende gedachte. Bang dat hij klapt? Het is interessant eens stil te staan bij jou eerste gedachtes. Zijn ze helpend of belemmeren ze je?

Je gedachtes beïnvloeden namelijk je gevoel, en je gedrag. En dat maakt bijvoorbeeld of je ergens wel of niet voor gaat.

Het kan dus wel; zitten op een opgeblazen ballon. Zelfs met de voetjes van de vloer. Toets jouw overtuigingen daarom eens aan het hier en nu. Gelden ze nog?

En als je gedachtes je verder helpen; gaaf! Doe er meer van. Zo niet, buig ze om naar een helpende variant. Dan is er zoveel meer mogelijk!

Geïnteresseerd in een gastcollege/workshop voor jouw studenten of collega’s? Over persoonlijk leiderschap, gedrags- en communicatiestijlen, sterktes of ondernemerschap. Laat het me weten!

hannah

Beweging

Daar lag ik. In het water. Tussen witte waterpolocaps en rappe zwemsters. Mijn 1e proefles handbal te water.

Maar hoe beweeg je je met de bal vooruit? Heb je ‘m in je hand, dan kun je niet zwemmen. Dan maar met je neus vooruit duwen? Flink onhandig. ‘Uhm, kan iemand vertellen hoe dit werkt?’

Een uitleg later was ik zo blij als een kind. Waarom? Ik deed een gave ontdekking. Je hoeft de bal namelijk niet aan te raken om hem vooruit te krijgen. Je houdt ‘m vlak voor je en steekt dan met een korte, felle borstcrawl je armen vlak langs de bal het water in. Doordat je je armen onderlangs terug haalt, breng je het water in beweging. En op die beweging, gaat de bal vooruit. Geniaal toch? Die wetten van de natuur ✨

Soms willen we ergens mee vooruit. Je wilt bijv. je grenzen beter aangeven. Maar zodra je jouw grenzen te pakken hebt, bevries je, voel je je onhandig of verlies je zicht op het waarom. Je kunt er flink mee stoeien. De weerstand is voelbaar.

Wat als je beweging creëert om je ‘grenzen aangeven’ heen? Sta eens stil bij waar jouw grenzen liggen. Of waarom je het lastig vindt om ze uit te spreken. Vertel mensen dichtbij erover. Hoe ervaren zij dit? En welke stijl past bij jou? Je zult zien dat, door deze beweging, je vanzelf vooruitgang boekt.

Foto credits: Benjamin Voros, Unsplash

hannah

Terugblik: Kernkwaliteiten challenge

It’s a wrap! De kernkwaliteiten challenge zit erop. En waarom moeilijk doen als het samen kan? Ik quote deze Loesje vaker. Omdat ik oprecht geloof dat we zoveel van elkaar kunnen leren. Mijn belangrijkste 5 belangrijkste learnings naar aanleiding van de challenge lees je daarom hier.

1. Een challenge is een mooie tool om mensen uit te nodigen tot reflectie en eerste concrete stappen. Laagdrempelig en met instap-stof heeft het deelnemers waardevolle inzichten gebracht.

Het format van de video en opdracht was voor velen een fijne manier om met kernkwaliteiten aan de slag te gaan. En dat smaakt naar meer. Meer ontdekkingen over persoonlijke kernkwaliteiten én meer begeleiding bij het toepassen daarvan. Daarom organiseer ik in november een offline workshop. Met een knus, like-minded groepje gaan je aan de slag om nóg meer uit jouw kernkwaliteiten te halen. Meer weten? Stuur me een berichtje.

“Vind dit erg handig zo, met je filmpje zelf aan de slag kunnen gaan. Voelt een beetje als een verwennerij en een me-momentje.” – Deelnemer Kernkwaliteiten challenge

2. Het raakte me te lezen dat sommige deelnemers hun kernkwaliteit als een negatieve eigenschap zagen. Zo schreef iemand dat ze altijd dacht dat ‘bescheidenheid’ niet in deze wereld past. En dat door de challenge het haar nu lukt om ook meer de sterkte in deze eigenschap te zien. Ja, in je bescheidenheid mag je er ook zijn. Graag zelfs! Daar kan de wereld mijn inziens meer van gebruiken 😊.

“Het heeft ervoor gezorgd dat ik met een andere (positieve) blik naar mijn eigenschappen ben gaan kijken.” – Deelnemer Kernkwaliteiten challenge

Mocht je dit herkennen? Ga dan eens aan de slag het kernkwadrant. Die brengt jouw kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie in beeld. Dat helpt inzichtelijk te maken wanneer jouw kwaliteit voor je werkt (bescheidenheid) en wanneer het een valkuil wordt (onzichtbaar). En te kijken welke uitdaging daarbij hoort (profileren) om voortaan tussen de kwaliteit en de uitdaging te spelen, zonder in je valkuil te stappen. En nee, profileren is niet hetzelfde als arrogantie. Want dat zit waarschijnlijk in je allergie 😉.

Het perspectief van negativiteit naar positiviteit viel me ook op in andere gedeelde inzichten. Zo liet iemand weten dat ze zichzelf nu beter begrijpt. Ze zet haar kwaliteit leergierigheid in, in plaats van dat ze twijfelt over waarom ze zo onrustig wordt van routine.

“Het is niet zozeer onrust dat me drijft, maar het verlangen om iets nieuws te leren.” – Deelnemer Kernkwaliteiten challenge

3. Of, dat deelnemers een mogelijk conflict in hun kernkwaliteiten zagen. En door dat nu te weten, ervoor kunnen zorgen dat ze elkaar versterken in plaats van elkaar in de weg te zitten.

“Ik heb een aantal kernkwaliteiten die elkaar in de ‘weg’ kunnen zitten. Namelijk doorzettingsvermogen en discipline versus creativiteit en spiritualiteit. Als ik ze niet goed in zet, dan sneeuwt de een de ander onder, gaan ze tegen elkaar werken en kom ik met mezelf in conflict.

Dus nu ik dit weet, kan ik beter nadenken over wanneer ik welke kwaliteit meer moet aanzetten en hoe ik deze kwaliteiten elkaar kan laten versterken. Ik zie het nu even als een piano stuk. Als je linker en je rechterhand goed op elkaar zijn ingespeeld krijg je fantastische klanken. Dan speel je het liedje gemakkelijk uit. Als ze niet op elkaar zijn afgestemd.. dan is het drama. Een samenraapsel van klanken die geen eenheid vormen. Geen muziek.

En uiteraard wil ik graag hele mooie muziek maken ;)” – Deelnemer Kernkwaliteiten challenge

4. Eén van de eerste berichten die ik kreeg n.a.v. de challenge deed me een beetje doen wiebelen. Feedback die ik even niet verwachtte. En ik pakte het persoonlijk op. Ik voelde me kwetsbaar en dacht in lichte paniek ‘wat als deze hele challenge een flop wordt’?! Maar, daar betrapte ik me al snel op en heb dat moment aangegrepen om even goed naar binnen te gaan. Wat raakt me nu precies? Wat neem ik waar en welk verhaal maak ik er zelf van? Ik tunede in op mijn verwachtingen voor de challenge. Verwacht ik dat iedereen er wat aan heeft? Dat iedereen (actief) meedoet? Mogen mensen er niks aan hebben, zich uitschrijven, feedback delen? Die vragen hebben me geholpen realistisch te zijn en relaxter in de hele challenge te gaan staan. Het maakte me al snel dankbaar voor deze eerlijke feedback. Het maakte me namelijk bewust dat ik zoveel beter met feedback omga dan vroeger. Dat ik zo even mocht ervaren hoe ik daarin gegroeid ben, was tof 😊.

5. Spannend vond ik het. Om op video te vertellen over een tijd waarin er persoonlijk veel gebeurde; als voorbeeld voor hoe je jouw karaktersterkten in kunt zetten voor meer veerkracht en zo beter om kunt gaan met tegenslag. En dat bleek uiteindelijk de module te zijn waar de meeste deelnemers op reageerden; het werd gewaardeerd. Kuddos voor openheid dus.

“Praten uit het hart kan nooit fout zijn.” – Deelnemer Kernkwaliteiten challenge

Al met al was de challenge een succes! Waardevolle inzichten voor de deelnemers en een mooi leerproces voor mezelf. Als persoon en als trainer en coach. En dat smaakt, zoals ik hierboven schreef, dus naar meer! Meer ontdekkingen. Meer straalkracht.

Wil je meer weten over de offline workshop die ik in november organiseer? Mail je via hannahdeblaeij@outlook.com.

hannah

Haar versus hart

“Waarom kammen we ’s ochtends wel ons haar, maar niet ons hart?”

Vorige week had ik een intake voor een training voor De Compagnie, een uniek initiatief waar gevangenen beter voorbereid worden op een leven zonder criminaliteit na detentie. Eén van de mannen vroeg mij; ‘Hannah, waarom kammen we ’s ochtends wel ons haar, maar niet ons hart’. Even was ik van mijn à propos. En toen brak ik in een grote glimlach uit. Goud!

Ik hou van zulk soort verrassings-eye-openers. Kleine onverwachte cadeaus op je pad. Vaak wanneer je ze het minst verwacht. Als je er maar voor open staat.

Afgelopen week was intensief, maar bijzonder leerzaam en waardevol. Ik organiseerde mijn eerste challenge. Over kernkwaliteiten & straalkracht. Ook startte ik een aantal nieuwe trainings- en coachingstrajecten op. Het weekend stond in het teken van stilstaan. Genieten van quality time met familie, in de natuur. Maandag zou ik weer de week inknallen. Maar ik had geen zin. Merkte dat ik nog langer ‘mijn hart moest kammen’. En dus besloot ik die dag alleen te doen waar ik écht zin in had. Niets te moeten, gewoon te zijn. En toen begon het vanzelf te kriebelen ;). Hoeveel tijd besteed jij aan jouw hart?

hannah

Focus

Onzeker was ik. Of ik wel genoeg focuste. Op een doelgroep, aanbod, .. Want alleen dan kun je je echt onderscheiden (en cashen), las ik in verschillende blogs en werd me toegegooid in gesprekken. Goed bedoeld advies. Dat wel. Maar het zat me niet lekker.

Tot ik een serie trainingen aan gedetineerden gaf. Over kernkwaliteiten. Wat werd er veel moois geleerd en ontdekt! Door mij minstens net zoveel als door de deelnemers 😉. En toen wist ik het! Sterktes zijn niet gebonden aan leeftijd. Waar ik me eerst wilde richten op jongeren, besefte ik dat iedereen het recht heeft op inzicht hierin.

En dan nog iets. Groepsdynamica vind ik een feest. Het trainersvak is zeg maar écht mijn ding. Maar ik haal ook plezier uit het bedenken van creatieve, didactisch leerconcepten. En mensen individueel begeleiden bij het uitzetten van hun eigen koers is waardevol. Tel daar mijn wens om te spreken bij op en je hebt een flinke mix. Een mooie wel, want hij werkt complementair.

Focus ik dan helemaal niet? Jawel. Ik kies voor straalkracht. Als je weet waar jij sterk in bent/jouw team sterk in is, kun je het beste eruit halen, met daadkracht & plezier. 

Wat ik hiermee wil zeggen? Kies voor dat wat bij jou past. Vanuit jouw sterkten en met bevlogenheid, is heel veel mogelijk.

hannah

Terugkijken

“Ik weet eigenlijk wel wat ik wil. Het lukt me er alleen niet te komen.” Dat hoor ik vaak. Ik vraag de coachee dan een succesverhaal te delen. Welke sterktes heb je daarbij gebruikt? En kun je deze nu ook inzetten?

Zelf merkte ik deze vakantie letterlijk & figuurlijk hoe krachtig het is om achterom te kijken. Bewust te zijn van hoe ver je al bent gekomen en meer te doen van wat goed werkt. Tijdens een trektocht in de bergen kwam ik op een loodzwaar stuk; stijl, gespannen kuiten, scherpe rosten en brandende zon. Ik keek omhoog en de refuge was nog steeds niet in zicht. Zucht, het lijkt alsof we niet dichterbij komen! Achter elke bocht volgt een nieuwe, of er duikt een col op. Ik sta stil en kijk achterom. Wow! Wat zijn we al flink gestegen. Het meer van zojuist is zo groot als een walnoot.

Ineens landt het; een doel geeft je richting & motivatie. Fijn. Maar het kan soms lang duren voordat je de eindstreep haalt, en dat kan demotiveren. Een blik op wat je al wél hebt bereikt geeft vertrouwen, energie en tools voor het vervolg van je reis. Doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid in dit geval, twee kernkwaliteiten.

Benieuwd naar jouw kernkwaliteiten en hoe je deze nog beter in kunt zetten? Schrijf je in voor een gratis 5-daagse kernkwaliteiten challenge: https://hannahdeblaeij.nl/kernkwaliteiten-challenge/.

hannah

Bij twijfel, neem actie

Is vitaliteit jouw grootste sterkte? Dan benader je ervaringen met opwinding en energie. Voor jou is het leven een avontuur; je doet nooit iets halfslachtig/hartig.

Sinds ik weet dat dit één van mijn karaktersterkten is, zet ik hem bewuster in. Zo weet ik inmiddels goed waar ik enthousiast van word. En als ik ergens over twijfel, ga ik op ontdekking. Want alleen al het bedenken en opzetten van een project(je) geeft mij energie. Zo miste ik de bergsportavonturen met mijn vrienden in San Francisco en ging ik op alpinisme cursus in Zwitserland, gaf ik mijn baan op om meer uit mijn sterkten én die van anderen te halen, en challengde ik mijzelf om een maand lang elke dag iets goeds te doen. Het maakt dat ik me verbonden voel. Met mezelf en de wereld om mij heen. En hoewel ik dit nog altijd onwijs spannend vind, ga ik avontuur met meer (zelf)vertrouwen aan. Wat het me oplevert? Een leven vanuit betrokkenheid en een dosis straalkracht.

Benieuwd naar jouw karaktersterkten? Volgens Seligman (voorvechter van de positieve psychologie) zijn er maar liefst 24! En het mooie is, we hebben ze allemaal in ons. In de gratis 5-daagse kernkwaliteiten challenge (her)ontdek je jouw kernkwaliteiten en krijg je handvatten om ze succesvol in te zetten. Schrijf je in via: https://hannahdeblaeij.nl/kernkwaliteiten-challenge/.

hannah