Blog

Focus

Onzeker was ik. Of ik wel genoeg focuste. Op een doelgroep, aanbod, .. Want alleen dan kun je je echt onderscheiden (en cashen), las ik in verschillende blogs en werd me toegegooid in gesprekken. Goed bedoeld advies. Dat wel. Maar het zat me niet lekker.

Tot ik een serie trainingen aan gedetineerden gaf. Over kernkwaliteiten. Wat werd er veel moois geleerd en ontdekt! Door mij minstens net zoveel als door de deelnemers 😉. En toen wist ik het! Sterktes zijn niet gebonden aan leeftijd. Waar ik me eerst wilde richten op jongeren, besefte ik dat iedereen het recht heeft op inzicht hierin.

En dan nog iets. Groepsdynamica vind ik een feest. Het trainersvak is zeg maar écht mijn ding. Maar ik haal ook plezier uit het bedenken van creatieve, didactisch leerconcepten. En mensen individueel begeleiden bij het uitzetten van hun eigen koers is waardevol. Tel daar mijn wens om te spreken bij op en je hebt een flinke mix. Een mooie wel, want hij werkt complementair.

Focus ik dan helemaal niet? Jawel. Ik kies voor straalkracht. Als je weet waar jij sterk in bent/jouw team sterk in is, kun je het beste eruit halen, met daadkracht & plezier. 

Wat ik hiermee wil zeggen? Kies voor dat wat bij jou past. Vanuit jouw sterkten en met bevlogenheid, is heel veel mogelijk.

hannah

Terugkijken

“Ik weet eigenlijk wel wat ik wil. Het lukt me er alleen niet te komen.” Dat hoor ik vaak. Ik vraag de coachee dan een succesverhaal te delen. Welke sterktes heb je daarbij gebruikt? En kun je deze nu ook inzetten?

Zelf merkte ik deze vakantie letterlijk & figuurlijk hoe krachtig het is om achterom te kijken. Bewust te zijn van hoe ver je al bent gekomen en meer te doen van wat goed werkt. Tijdens een trektocht in de bergen kwam ik op een loodzwaar stuk; stijl, gespannen kuiten, scherpe rosten en brandende zon. Ik keek omhoog en de refuge was nog steeds niet in zicht. Zucht, het lijkt alsof we niet dichterbij komen! Achter elke bocht volgt een nieuwe, of er duikt een col op. Ik sta stil en kijk achterom. Wow! Wat zijn we al flink gestegen. Het meer van zojuist is zo groot als een walnoot.

Ineens landt het; een doel geeft je richting & motivatie. Fijn. Maar het kan soms lang duren voordat je de eindstreep haalt, en dat kan demotiveren. Een blik op wat je al wél hebt bereikt geeft vertrouwen, energie en tools voor het vervolg van je reis. Doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid in dit geval, twee kernkwaliteiten.

Benieuwd naar jouw kernkwaliteiten en hoe je deze nog beter in kunt zetten? Schrijf je in voor een gratis 5-daagse kernkwaliteiten challenge: https://hannahdeblaeij.nl/kernkwaliteiten-challenge/.

hannah

Bij twijfel, neem actie

Is vitaliteit jouw grootste sterkte? Dan benader je ervaringen met opwinding en energie. Voor jou is het leven een avontuur; je doet nooit iets halfslachtig/hartig.

Sinds ik weet dat dit één van mijn karaktersterkten is, zet ik hem bewuster in. Zo weet ik inmiddels goed waar ik enthousiast van word. En als ik ergens over twijfel, ga ik op ontdekking. Want alleen al het bedenken en opzetten van een project(je) geeft mij energie. Zo miste ik de bergsportavonturen met mijn vrienden in San Francisco en ging ik op alpinisme cursus in Zwitserland, gaf ik mijn baan op om meer uit mijn sterkten én die van anderen te halen, en challengde ik mijzelf om een maand lang elke dag iets goeds te doen. Het maakt dat ik me verbonden voel. Met mezelf en de wereld om mij heen. En hoewel ik dit nog altijd onwijs spannend vind, ga ik avontuur met meer (zelf)vertrouwen aan. Wat het me oplevert? Een leven vanuit betrokkenheid en een dosis straalkracht.

Benieuwd naar jouw karaktersterkten? Volgens Seligman (voorvechter van de positieve psychologie) zijn er maar liefst 24! En het mooie is, we hebben ze allemaal in ons. In de gratis 5-daagse kernkwaliteiten challenge (her)ontdek je jouw kernkwaliteiten en krijg je handvatten om ze succesvol in te zetten. Schrijf je in via: https://hannahdeblaeij.nl/kernkwaliteiten-challenge/.

hannah

Straalkracht

Weet wat jouw kernkwaliteiten zijn en hoe je deze inzet voor meer straalkracht!

In de gratis 5-daagse kernkwaliteiten challenge (her)ontdek je jouw kernkwaliteiten en krijg je handvatten om ze succesvol in te zetten!

Kernkwaliteiten zijn een reflectie van de echte jij; wie jij bent in de kern. En als je weet wat die kwaliteiten zijn, kun je ze inzetten om jouw doelen te behalen of om beter om te gaan met tegenslag.

Elke ochtend ontvang je een mail met daarin een link naar een YouTube video. Jouw investering? Minimaal 15 minuten per dag, afhankelijk van of je de opdracht doet en hoe all-in je daarmee wilt gaan 😉.(Her)ontdekkingen liggen dichterbij dan je denkt!

Schrijf je nu in via https://lnkd.in/d-QyhKa. We starten op 2 september!

hannah

Dank je!

 Kun jij een compliment ontvangen? Dat is nog lang niet zo simpel! Ik betrapte me er van de week nog op. Ik kreeg een compliment van een vriendin en wist de aandacht feilloos van me af te wenden door er direct één terug te geven.

Sommige mensen worden er ongemakkelijk van, anderen lachen het weg of geven automatisch een compliment terug. Hoe zou het zijn als we in plaats van complimenten afweren het compliment eens echt in ontvangst nemen? Het is tenslotte een cadeautje. En daar mag je best van genieten. ‘Goh wat leuk dat je dat zegt, dank je wel!’ Zo neem je jezelf en de gever meer serieus.

Leer ontvangen en er zal je steeds meer gegeven worden.

hannah

Hoe ik door Beyoncé een vette opdracht kreeg

Een vriendin schreef me ooit; ‘little seeds grow mighty trees’. Ik las het net weer toen ik in een bak met oude kaarten rommelde. #throwback naar mijn eerste half jaar als freelancer. Nieuw vak, nieuw portfolio, nieuw netwerk.

Die eerste zes maanden heb ik veel geïnvesteerd. Vooral in mijn netwerk. Ik merkte dat koude acquisitie mij niet lag, en dat ik juist veel makkelijker werk vanuit relaties. Zaak dus om meer duurzame relaties op te bouwen. Maar dat kost tijd, en vertrouwen. Je zaait (lees: veel kopjes koffie en opdrachten met een lage vergoeding of zelfs gratis), maar ziet niet gelijk resultaat. En met ‘gratis’ doe ik de boel te kort. Ik heb enorm veel vlieguren gemaakt, mijn trainers- & trainingsontwerpstijl ontwikkeld en een tof portfolio opgebouwd. Gratis was dus niet voor niets 😉.

Een nieuw pad dus, dat ik met enthousiasme uitstippelde. Maar toch overviel me soms de vraag; wanneer gaat het dan toch écht gebeuren? Wanneer krijg ik nu die betalende klanten waardoor ik op een duurzame manier meer mensen vanuit unieke sterkten kan versterken?

En toen was daar Beyoncé. In mijn laatste weken bij TUI Care Foundation werd ik door één van de partners uitgenodigd voor een concert van Beyoncé in de Ziggo Dome. Daar waagde het UNICEF jongerenpanel en hun begeleidster ook een dansje. Het gevolg was een koffie-date waar we met bevlogenheid ervaringen & tips uitwisselden. En een paar maanden later was daar dat ene bericht: “Hannah, we zoeken iemand die het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi kan organiseren, ben je geïnteresseerd?” Sure! Inmiddels begeleid ik het nieuwe panel en ontwikkel ik hun jaarprogramma. Met dank aan Beyoncé 😉.

Wat ik me telkens weer besef, is dat als je zaait het even duurt voor je kunt oogsten. En dat je op het natuurlijke verloop mag vertrouwen. Tenminste, als je werkt vanuit je sterkten en met bevlogenheid.

Iedereen zaait op zijn/haar eigen manier. Maar vruchtbare grond helpt! Drie tips die mij hielpen met het verzorgen van ‘little seeds’ tot ‘mighty trees’:

1. Vertel vanuit je passie. Dat werkt aanstekelijk. Waar sta je voor? Wat is jouw kernovertuiging? En deel je daarbij een persoonlijk verhaal, dan ben je geheid unieker dan de standaard sales pitches. Je blijft zo makkelijker hangen.

2. Deel tips, tricks en inzichten zonder iets terug te verwachten. Zo weten mensen wat je doet, waar je voor staat, ervaren ze de mogelijke waarde voor zichzelf en bouw je een expert status op.

3. Zorg voor die eerste opdracht. Volledig uitgewerkte strategie of niet. Website of niet. Visitekaartjes of niet. Je kunt lang blijven voorbereiden en (over)engineeren.. uiteindelijk gaat het om doen, ervaren, laten zien en dat portfolio & netwerk opbouwen. En heb je die opdracht? Ga dan voor kwaliteit. Lever wat moois af. Doe een klein beetje extra. Kom maar door met die aanbevelingen! Je zult zien dat het balletje gaat rollen.

hannah

Frisse Wind Winactie

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! Een jaar geleden stapte ik een nieuw avontuur tegemoet. Begonnen vanuit de missie om meer uit mijn sterkten én die van anderen te halen. Nu al geslaagd! Dank aan mijn klanten voor de gave opdrachten en het vertrouwen. En een shout-out voor de vele meedenkende, bevlogen en inspirerende mensen om mij heen. You guys rock!

Frisse Wind-sessie

Wie jarig is trakteert. Daarom geef ik een Frisse Wind coachingsessie cadeau.

Ken jij iemand die behoefte heeft om met afstand naar dingen te kijken en een nieuwe koers uit te zetten? Ik neem haar/hem mee voor een anderhalf uur durende coachingsessie in het Haagse bos, in de duinen van Meijendel of op het strand van Scheveningen. Al wandelend en met de wind in je haren kom je uit je hoofd en meer in je lijf. Denken en voelen komen dichter bij elkaar en zo kom je makkelijker tot je kern. Je ervaart meer helderheid, nieuwe inzichten en frisse energie.

Via Instagram verloot ik één Frisse Wind-sessie t.w.v. € 135,50,-. Wie gun jij deze coachingssessie? Tag haar of hem in de comment onder de post **Winactie: Frisse Wind-sessie** op mijn Instagram tijdlijn.

Algemene voorwaarden

Het lijkt wat zwaar op de hand; maar bij een officiële winactie horen regels.

In een notendop:

  • De winactie is van 1 juli t/m  7 juli 2019.
  • Iedereen boven de 18 jaar mag meedoen aan de winactie.
  • Je maakt kans op de prijs wanneer iemand jou onder de post **Winactie: Frisse Wind-sessie** tagged.
  • De prijs wordt onder de getagde Instagram-accounts verloot.
  • Op 8 juli maak ik de winnaar bekend.
  • De prijs: 1x een frisse wind-sessie t.w.v. € 135,50 is niet inwisselbaar.

De volledige algemene voorwaarden voor de winactie lees je hier.

sdr
hannah

Zo, kom maar op met die flow!

Je doet iets waar je helemaal in opgaat en als je op de klok kijkt ben je een uur verder. Time flies! Als je in flow bent.

In flow, beleef je optimaal. Je bent er met volle aandacht bij, weet precies wat je moet doen en geniet van het proces. Dat gaat lekker! Je leest een boek, maakt muziek of schrijft een blog. Je krijgt direct feedback waarop je kunt bijsturen. Het resultaat? Een voldaan gevoel.

Reden genoeg voor meer flow in je leven! Maar hoe? Je bent eraan toe en denkt; ‘Kom maar op! Ik ga lekker een uur aan de flow’. Zo werkt het helaas niet altijd. Gelukkig kun je flow organiseren. Online is er veel over te lezen. Bekijk vooral ook de TED Talk van Mihaly Csikszentmihali, de bedenker van ‘flow’.

Drie tips:
1. Weet waar je enthousiast van wordt. Ben je daar nog niet uit? Houd eens bij wanneer de tijd sneller lijkt te gaan. Wat deed je? Uit de overeenkomsten vind je vast een activiteit voor flow.
2. Maak je flow ervaring instap-klaar. Als je eerst nog veel moet regelen, raak je je vibe snel kwijt; bereid je dus voor.
3. Focus is key. Schakel afleidingen uit. Creëer een fijne setting waarin je een lange tijd ongestoord kan werken. En geniet van het moment. Zodra je focust op het resultaat, gaat de magie van flow verloren.

Hoe creëer jij flow?


hannah

Doe eens iets minder je best

Eén van de meest waardevolle adviezen die ik een paar jaar geleden kreeg. Huh?! Dacht ik.. Minder m’n best doen? Waarom? Dat is toch hoe het werkt? Je doet je best om dingen voor elkaar te krijgen. Zonder inspanning, geen resultaat. Boy was I wrong!

Er zitten prima voordelen aan ‘je best doen’; het kan je ver brengen, leert je doorzettingsvermogen en stimuleert wilskracht. Ik deed mijn best tijdens mijn studie en sloot deze af met mooie cijfers. Ik werkte hard tijdens mijn stage en kreeg daar mijn eerste baan aangeboden. Ook zette ik mijn beste beentje voor op het handbalveld en werd een gewaardeerde teamgenoot. Zie je? Je best doen, werkt. Een succesformule.

Of toch niet? Ik zat tegenover mijn coach die rustig mijn relaas samenvatte. “Hannah, ik hoor je zeggen dat je verdriet voelt om het recente overlijden van je moeder. Vanwege je blessure kun je je ei niet kwijt in sporten en je ervaart je werk momenteel als bijzonder pittig. En nu verbaas je je erover dat je je niet écht gelukkig voelt.” “Het zit ‘m vooral in het gevoel dat het niet echt beter wordt”, voegde ik er ter verduidelijking en met ongeduld aan toe. “De moeilijkste periode ligt achter me en ik doe mijn best om weer wat op te bouwen. Ik pak dingen aan, ga erop uit en probeer er echt wat leuks van te maken”.

“Misschien moet je eens iets minder je best doen?”, was haar reactie. “Dingen gebeuren toch, of je je best ervoor doet of niet.” Wow. Die kwam binnen. Ik zag voor het eerst dat mijn dominante copingstijl (lees: een automatische reactie op problemen) lang niet altijd effectief is. Ik dacht werkelijk alles op te kunnen lossen met goed m’n best doen, het probleem aanpakken en in oplossingen denken. Zo kom je nog eens ergens. En zit het tegen, dan zet je gewoon je schouders eronder. Maar sommige situaties vragen om een andere benadering. En dit was er zo één.

Ieder mens heeft zo zijn favoriete stijl om situaties aan te kunnen. En geen één stijl is in alle situaties effectief. De kunst is om stijlen door elkaar heen te gebruiken, passend bij het moment.

Wat doe jij als het even niet lukt? Nog een schepje erboven op? Misschien ken je het gevoel zo hard te werken, maar niet echt verder te komen. Je komt juist verder van je gevoel af te staan en gaat makkelijker je grenzen over. Met uitputting en teleurstelling als mogelijk gevolg.

Inmiddels heb ik geleerd de touwtjes wat meer te laten vieren. Beweeg ik vaker mee in plaats van dat ik tegen de stroom in zwem. Dat maakt alles zoveel plezieriger. En dat gun ik jou ook! Betekent dat dan dat je niet meer je best hoeft te doen? Nee hoor; ergens goed voor gaan, brengt veel moois. Maar sta tijdig stil bij je gevoel en wat je écht wilt. En als je merkt dat je een grens over gaat, kijk dan met een lichte blik naar jezelf en de wereld om je heen. Om van daaruit te onderzoeken hoe het ook kan. Misschien kun je het probleem zelfs met vertrouwen aanschouwen zonder je er al te veel mee te bemoeien. Dingen gebeuren toch wel..

“Just how do you do it, Pooh?”

“Do what?”asked Pooh.

“Become so effortless.”

“I don’t do much of anything,” he said.

“But all of thise things of yours get done.”

“They just sort of happen.” He said.

-Winnie the Pooh

hannah

Een ei hoort erbij!

Het moment is daar. Om 06:00 op een parkeerplaats in Frankrijk. Ik ontdoe het gekookte ei van zijn schil. Leg hem op een broodje en versier met wat zout en peper. Precies zoals mijn moeder onderweg naar onze bestemming voor de zomer altijd deed.

Twintig jaar later denk ik nog in geuren en kleuren aan dat moment, ons road trip ritueel. We hadden een nacht doorgetuft, even de benen strekken en de frisse berglucht opsnuiven. En tijd voor het ei. Voor mij een magisch moment. Ik vertel mijn reismaatje er dan ook (weer ;)) met een dikke glimlach op mijn gezicht over.

Rituelen. Hoe klein ook, ze kunnen zorgen voor vertrouwen, betrokkenheid en contact. Ik voelde me genietend van mijn broodje ei weer even verbonden met mijn ouders, zus en broer.

Wil jij meer verbinding in je gezin, met je collega’s of in je vriendenkring? Het hoeft niet grootst te zijn. Onderneem iets met elkaar wat specifiek voor jullie groep is, iets wat je samen creëert en deelt. Sluit bijvoorbeeld de week gezamenlijk af met waar je trots op bent, start de ochtend met een check-in moment of bestel een lekker stuk taart bij de koffie om dat die ene vriendin vindt dat koffie echt niet zonder kan.

#ritueel #verbinding #contact #vertrouwen #herinnering #familie #gezin #samen
hannah